Uskoro tender za naftu i gas

Bez autora
Jul 05 2012

Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno da će prvi tender za istraživanje nafte i gasa biti raspisan već za dva mjeseca a pobjednik bi naftu i gas tražio kod Ulcinja. Država očekuje velike prihode tek 2017. Naime, Vlada je danas usvojila Odluku o određivanju blokova za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju, koji će se objaviti u prvom tenderu čije se raspisivanje očekuje za dva mjeseca. Napravljena je nova podjela teritorije Crne Gore na blokove i za razliku od prošle, koja je bila zasnovana na geološkom principu, nova se zasniva na matematičkom. Sada postoji velika količina manjih blokova, čija je veličina oko 300 kilometara kvadratnih a na prvom tenderu će biti objavljeno 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih, a najveći dio pripada bivšem ulcinjskom bloku.

Uskoro tender za naftu i gasNa današnjoj sjednici Vlade odlučeno da će prvi tender za istraživanje nafte i gasa biti raspisan već za dva mjeseca a pobjednik bi naftu i gas tražio kod Ulcinja. Država očekuje velike prihode tek 2017.

Naime, Vlada je danas usvojila Odluku o određivanju blokova za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju, koji će se objaviti u prvom tenderu čije se raspisivanje očekuje za dva mjeseca.

Pomoćnik ministra ekonomije, Vladan Dubljević, kazao je da je napravljena nova podjela teritorije Crne Gore na blokove i za razliku od prošle, koja je bila zasnovana na geološkom principu, nova se zasniva na matematičkom.

„Sada postoji velika količina manjih blokova, čija je veličina oko 300 kilometara kvadratnih a na prvom tenderu će biti objavljeno 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih, a najveći dio pripada bivšem ulcinjskom bloku", rekao je Dubljević nakon sjednice Vlade.

On je naveo da direktan novac dolazi sa raspisivanjem tendera, ali da se velika sredstva mogu očekivati od 2017. godine.

"Kompanije su dužne da plate naknadu za učešće na samom tenderu. Takođe, čim su potpisali ugovor za istraživanje i proizvodnju stići će im obaveza plaćanja nadoknade za površinu, odnosno zakupa, ali glavni prihod počinje onog trenutka kad počne proizvodnja", kazao je Dubljević.

Na to bi, kako je naveo, trebalo sačekati godinu dok parlament donese odluku o davanju ugovora za proizvodnju naftnim kompanijama i još tri godine do početka proizvodnje.

Na današnjoj sjednici Vlade je usvojena i fiskalna politiku apstrim /upstream/ industrije ugljovodonika, koja bi trebalo da uspostavi stabilniji sistem oporezivanja, a podrazumijeva prihode za državu do 70 odsto profita naftnih kompanija.

Pomoćnik ministra finansija, Biljana Šćekić kazala je da se fiskalnom politikom za proizvodnju nafte i gasa definiše stabilnija poreska politika na dugi rok, kao i okvir za korišćenje prihoda po tom osnovu.

"Tim sistemom se obezbjeđuje da ukupan prihod koje uzima država kod oporezivanja resursa bude do 70 odsto, da fiskalni sistem sadrži više instrumenata kako bi se obezbijedila fleksibilnost, fiskalni potencijal i sigurnost naplate prihoda", rekla je Šćekić.

Ona je dodala da se takvim sistemom oporezivanja obezbjeđuje i kombinacija naknada, odnosno rojalti /royalty/ koji će se vezivati za proizvodnju i ekstra porez koji će se vezivati za profit.

"Naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto, a ekstra porez za ovu apstrim industriju 59 odsto", precizirala je Šćekić.

Ona je kazala da struktura fiskaliteta koje će naftne kompanije plaćati obuhvata naknade za učešće na tenderu, površinu koju koristi na osnovu ugovora o koncesiji za proizvodnju i naknada za proizvodnju nafte i gasa, takozvani rojalti.

"Takođe, obuhvata porez, i to ekstra porez na dobit ili kombinaciju ekstra sa opštim porezom na dobit, ali i fond za troškove napuštanja ležišta i naknadu za zagađivanje životne sredine", rekla je Šćekić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik